Елена Поптодорова, дългогодишен член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа,

...
Елена Поптодорова, дългогодишен член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа,
Коментари Харесай

Елена Поптодорова: Съзнателно се стимулира евроскептицизъм в българското общество

Елена Поптодорова, дългогодишен член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

Г-жо Поптодорова, отлични оценки получи Илиана Иванова в Екологичен потенциал - вие по какъв начин гледате на нейното показване?

Мисля, че имахме един добър ден през днешния ден. Хубав български ден, не го споделям с изненада, тъй като бях помолена от ваши сътрудници за оценка, за коментар, още когато бяха направени българските номинации. Както се споделя, още тогава заложих на госпожа Иванова, което също не е мъчно при нейните дадености, опит, ангажменти в европейските институции, напълно елементарно беше да се предвижда, че тя ще е един претендент преди всичко, и желан претендент, което считам, че днешният ден сподели.

Председателят на парламентарната комисия по просвета и обучение Забине Ферхайен дефинира изявлението на българския претендент за еврокомисар като чудесно. Тя сподели, че отговорите на претендентите за идващ български еврокомисар госпожа Илиана Иванова на взаимното чуване през днешния ден на две комисии в Европейския парламент в Брюксел, са били в действителност отлични. А дано в този момент да погледнем какво тъкмо сподели госпожа Илиана Иванова, или част от това, което сподели, аз в този момент ще изтъквам думите й, а по-късно ще се опитаме с вас да ги разясняваме, г-жо Поптодорова:

“Европейскят парламент е в основата на моята ангажираност от годините ми като евродепутат още от 2009 година Благодарна съм за отношението и разговора, които имах пред вас. Европа към този момент бе изправена пред голям брой рецесии и дейностите трябваше да са бързи. Благодарности на Мария Габриел, тя направи доста. Ако печеля доверието ви, ще активизирам всички запаси, с цел да реализира задачите си ".

Също по този начин основно изявление беше, че ще работи “за постоянен бюджет и всяко вложено евро би трябвало да носи изгода ".


Точно по този начин. Вижте, освен тъй като следва гласоподаване в Европейския парламент, а госпожа Иванова има задоволително опит в институциите, с цел да знае, че парламентите имат доста значима роля. Те дефинират настроенията, те могат да повлияят, да я назовем условно в кавички изпълнителната власт, даже на Европейски Съюз, на комисия, на комисари. Така че това беше един доста значим поклон към Европейския парламент. Това са народите, това са нациите, показани там. И през там, пред Народното събрание минава одобряването на всички значими решения. Така че това беше един доста добър и дипломатически, и професионален ход.

Разбира се, Мария Габриел беше един доста добър комисар и единствено такива мнения бяхме чували в нейното време, до момента в който тя заемаш позицията. Така че не беше мъчно да се оцени нейната роля. Разбира се, в никакъв случай не се приказва отрицателно за предшественика или за наследника. Това ви го споделям, като мой професионален опит, който е годен освен за политиката, само че и за дипломацията. И тук госпожа Иванова, несъмнено го избави. Но отново споделям, не й беше по никакъв начин мъчно, тъй като Мария Габриел беше много-много стабилен комисар, ще кажа отново български представител. Смятам, че тук имаме едно доста безпрепятствено, доста естествено продължение на мандат, който беше пресечен, заради вътрешна, българска обстановка, само че също по този начин безпрепятствено ще бъде удължен до идващите избори.

Ако погледнем нашата вътрешна обстановка - Мария Габриел е част от нея в този момент, ще се оправят ли нашите политици със обстановката и с преодоляването на всички тези по ред рецесии, които се подредиха в нашето в нашия живот. Способни ли са актуалните политици да се схванат и да осъществят един естествен разговор, който чака обществото?

Правилно формулирахте огромният проблем - разговор. Няма държавно управление, няма управническа властова гарнитура, която да може да свърши всичко. То това е и смисъла на избори, на последващи държавни управления, политиката е континуум. Има едни огромни стратегически цели, най-важното е да има единодушие по пътя към постигането им. А другояче, роля и обвързване има за всекиго, който би стигнал до властовите позиции. Не знам дали съзнателно или инстинктивно го направихте, само че вие акцентирахте върху разговор. В нашите настоящи условия настоящи най-важното е те да беседват между тях.

Има ли диалози, безусловно ще се стигне до контрактувани решения, те няма да бъдат несъмнено най, да ги назовем допустими за всички от тясно партийна позиция, само че пък от национална позиция могат да бъдат. Това е постижимо. Дано, въпреки и под някакъв доста периферен, само че забележим метод, представянето на България през днешния ден да помогне да подтиква този вътрешен разговор, който върви мъчно. Но ми се коства, че все пак се случва.

Г-жо Поптодорова, госпожа Иванова разяснява, че “Европейската комисия би могла да дава рекомендации за промени в страните от Европейски Съюз и една от опциите е това да се прави през проектите за икономическо възобновяване през пандемията ". Как коментирате това нейно предложение? И за какво то би трябвало да звучи новаторско, не е ли редно от дълго време сходно нещо да се случва, т.е. Европейска комисия да предлага какво да се случва в страните от Европейски Съюз?

Да, това е по този начин още от началото на договарянията ни за участие. Разбира се, ние сме нови в това семейство, бяхме в последния транш на признати страни, по този начин, че напълно разумно е да се вслушваме в това, което може да пристигна като десетилетен опит и от Комисията и от държави-членки. Аз считам, че това, което имаше поради госпожа Иванова, е да се подсети още един път за смисъла на рекомендациите, които Европейска комисия дава. И за мен това стана доста належащо напоследък. Съзнателно се подтиква евроскептицизъм в българското общество, не се поясняват вярно тези рекомендации, за които приказваме сега. Много пъти те се показват като надали не някакъв диктат, а в действителност, това е методът на живот, който българите желаят и който би бил по-добър за тях. Така че не намирам нищо извънредно и инцидентно или изключително, в това, че госпожа Иванова подсети за тази роля на Комисията.

Също по този начин, тя акцентира на културното разнообразие, което е също основна тематика, нашата просвета, многообразието й. Тя съобщи, “че ще насочи напъните си в поддръжка на културното разнообразие, това е съществена европейска полезност и явен белег на нашия европейски метод на живот ", съобщи тя. По нейни думи е значимо също по този начин, поддръжката за Украйна да не се бави, като се насочи за възобновяване на разрушената инфраструктура. Иванова също по този начин уточни, че “би работила за бързо откриване в Киев на посланичество на програмата “Хоризонт Европа ", както и на Център за нововъведения ". Може би това са все нови хрумвания от страна на българския комисар. Чухме нейните хрумвания, по какъв начин би оказал помощ, съгласно вас, един подобен Център и стратегия “Хоризонт Европа ", има ли капацитет?

Това е просто развиване на програмата, тъй като тя също по този начин изрази паника от това, че програмата “Хоризонт Европа ", сякаш малко тромбова на едно място, не се развива задоволително бързо, задоволително дейно, в това число и заради финансови аргументи. Но ми се желае един дребен коментар да направя по това, което на първо време споменахте за многообразието. Защото признавам, стана ми драго за доста бързия, подсъзнателен метод по който тя отговори на въпрос на представител на извънредно дясната партия “Алтернатива за Германия ", където в действителност изникна тематиката “Европейска еднаквост ". Германката от   “Алтернатива за Германия " изиска госпожа Иванова да даде формулировка на понятието “европейска еднаквост ", което в действителност набиращите националистически партии в Европа отхвърлят.

Много бързо, просто като обратен тласък, направи ми наслаждение бързината и съобразителността на госпожа Иванова, с която отговори, че просто мотото на Европейски Съюз е “Единни в многообразието ", за което и вие говорихте, че многообразието е белега на Европейски Съюз. Да се върнем назад към стратегия “Хоризонт Европа " и парите. Стана дума за едни 3% също, които, в случай че могат страните да отделят тъкмо в областта на обучение, на просвета. Плюс това няма по какъв начин да се реализира тази синергия, тази естетика в границите на Европейски Съюз, и ние това го знаем. Ние го виждаме и по чисто националните, за жалост тъжни статистики доста пъти, в региона изключително на обучение, пък и на просвета. Постоянно вървят и във връзка нашия народен бюджет разногласия - какви пари отиват в тези два бранша и в никакъв случай те не са задоволителни.

Сега ще направя един доста чудноват и може би доста внезапен аналог, само че той е обвързван с още една сфера, в която работя, сферата на сигурността, национална и групова сигурност. Говорили сме там от години насам за 2%, пристигна доста забележимата, доста действителната физическа, бих я нарекла опасност от Русия, във връзка с европейската и евроатлантическата сигурност. И виждате по какъв начин страните подвигнаха незабавно своята вноска в националните бюджети, в областта на защитата. Двата % към този момент са реализирани от болшинството страни, които бяха желани още преди време. Даже се приказва за надхвърлянето им. Защо върша тази прилика?

Има сериозно значими сфери, и по този начин както националната сигурност, минаваща през групова сигурност е една такава сфера. Другата екзистенциално значима, не намирам задоволително мощни думи да кажа какъв брой е значима, е сферата на образованието и културата. Това е, кои сме ние, какво представляваме, какво пазиме, по какъв начин си отглеждаме идващите генерации. Няма за това задоволително мощни думи, да опиша смисъла на тази сфера. И по тази причина, за мен беше радостно, че към този момент стартира диалог за препоръчители. Той не може да бъде наложителен, само че целесъобразен дял от бюджета 3%, който да отива за тази сфера. Да, тя не може да го наложи като комисар. И не прави опити, да подмами публиката, че ще прави такива старания. Но тя споделя, “може да се беседва, да се убеждават държавните управления по пътя точно на на практика съображения и на практика нужди за това да се вдигне каузи на финансиране на обучение и просвета. Това минава през национални бюджети, само че и през План за възобновяване и резистентност, и през европейските стратегии, и през “Хоризонт Европа ".

Смятам, че тя е напипала един доста сензитивен нерв за това по какъв начин да се заостри вниманието на националните държавни управления през европейските органи и стратегии и системи, тъй като това е система на битие, с цел да се мръдне напред в тази сфера. Простете, тук ще направя отново домашна отпратка, само че разговора, той по-скоро е някакъв обезверен спор, който се води у нас за парите за обучение и просвета, просто е много-много обезпокоителен и вдъхващ скептицизъм.

Защо, г-жо Поптодорова?

Ами тъй като се минава през нормалните, по какъв начин да го нарека финансови планове. И аз знам, че на един финансист грижата му е да има за всекиго и за всичко, само че безусловно би трябвало да има градиране, което да минава през тактика. Трябва да знаеш, като вложиш едни 5 лв., те какъв брой далеко ще водят, те какво ще ти върнат в едно по-далечно бъдеще? Те не трябва да бъдат 5 лв. до края на годината, би трябвало да заловен най-малко малко по-напред в реализация и във възвращаемост. И този диалог следва, може би дори и на европейско равнище, само че сигурно и на национално.

Поведението на госпожа Иванова е това, което се назовава език на тялото. Тя беше спокойна, тя владееше тематиките, беше уверена, само че не самоуверена, не самонадеяна. Много ми се желае сходен политически тип държание да успеем да разработим и у нас, като национално посланичество.

Разговаряхме с Елена Поптодорова, след чуването на Илиана Иванова, претендентът на България за еврокомисар по нововъведенията, научни проучвания, просвета и младежта, което продължи към час и половина. Председателите на отрасловите комисии по индустрия, проучвания и енергетика, както и по просвета и обучение дадоха къс брифинг пред медиите, споделяйки усещанията си от българската кандидатура за еврокомисар. Изслушването се организира в постройката на Екологичен потенциал в Брюксел, а общите оценки бяха отлични, удовлетворени от думите на Илиана Иванова останаха всички, които я изслушаха. Какво следва като процедура от тук нататък?

Веднага след чуването, ръководителите на двете отраслови комисии и представителите на другите политически фамилии в Европарламента, следва да одобрят кандидатурата на Иванова, като публично решение ще бъде оповестено в следобедните часове на 6 септември. След седмица пък, следва окончателното гласоподаване на българската кандидатура в пленарна зала, като съвещанието този път ще се организира в Брюксел. Така приключва и предаването през днешния ден “България, Европа и светът на фокус ". Благодаря ви, че избрахте още веднъж да бъдете с нас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР